Els cims del catalanisme. Montserrat, mil anys d’història.
Lluís Duran, Verdaguer Edicions, Carles Alsina, Xano Armenter.

L’any 2025 és el mil·lenari del Monestir de Montserrat. Situat en un paratge natural de gran bellesa, és un símbol de la nostra pàtria: Catalunya. En els pitjors moments d’opressió de la nostra cultura i de la nostra llengua, ha estat clau per a la resistència, com ens explica l’historiador Lluís Duran. Així comença aquesta obra, entenent la intrínseca relació entre catalanitat i Montserrat, i el paper fonamental que ha tingut per preservar la identitat nacional.

Un gran impulsor de la llengua catalana i fervorós enamorat de Montserrat va ser Jacint Verdaguer. A la seva obra trobem odes i llegendes dedicades a la Verge i a Montserrat. I també cançons, com el Virolai, un himne que en l’època franquista es cantava en comptes d’Els Segadors quan aquest estava prohibit. Serà a través d’aquestes cançons que anirem lligant els capítols, on cada lletra ens conduirà per diferents aspectes que van des de la mateixa muntanya -història, geografia, naturalesa… – fins a la congregació benedictina, el monestir i la Verge, la nostra patrona, coneguda com la Moreneta.

I en tots aquests capítols, hi trobarem fotografies de diverses temàtiques relacionades amb Montserrat. Sovint de gran format, algunes a doble pàgina, per no perdre detall del gran tresor que tenim els catalans.

En definitiva, Montserrat és un punt de trobada inspirador, especialment en moments de gran repressió com la que patim avui. Cal aprendre de la història, i com deia l’abat Escarré: “No feu política. Feu pàtria”. I deia que la diferència era que “Notareu que feu política, quan us dividiu”.

Totes les edicions del llibre venen presentades amb un estoig de 33 x 48 cm. i inclouen diferents obres gràfiques originals de l’artista Xano Armenter, actual president del Cercle Artístic Sant Lluc. El artistes fundadors d’aquesta associació, van participar en la remodelació del Monestir i en la creació del Monumental Rosari a finals del segle XIX i principis del XX.

Els Cims del Catalanisme. Montserrat, mil anys d’història” consta de les següents edicions:

  • EDICIÓ BIBLIÒFIL.  Consta de 198 exemplars. L’edició inclou un set de quatre litografies originals signades a mà i numerades.
  • EDICIÓ COL·LECCIONISTA. Dues edicions de 298 exemplars. Cadascuna de les dues edicions inclou dues litografies signades a mà i numerades.
  • EDICIÓ ESPECIAL. Consta de 300 exemplars. Inclou una estampa digital signada a mà i numerada.

Totes les edicions consten d’un certificat acreditant els corresponents tiratges.